1. Haberler
  2. Edebiyat
  3. Yazar Birol Yıldız Hatipoğlu İle Hayatı ve Eserleri Üzerine Söyleşi

Yazar Birol Yıldız Hatipoğlu İle Hayatı ve Eserleri Üzerine Söyleşi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değerli bir kalem olan inanç önderliği ile topluma ışık tutan değerli bir isim, Birol Yıldız Hatipoğlu ile muhteşem bir röportajla sizlerleyiz.

Birol Yıldız Hatipoğlu kimle başlayıp, sanattan eserlerinden konuşarak sizlere muhteşem keyifle okuyacağınız bir yazı hazırlamanın onurunu yaşıyoruz.

1 _ Birol Yıldız Hatipoğlu kimdir kısaca kendinizi anlatır mısınız?

1965 Yılında Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Bostankolu Köyünde, Devlet memuru bir babanın ve ev hanımı bir annenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

1971 yılında başladığı öğrenimini 1982 yılında Reşadiye Ticaret Lisesinden mezun olarak tamamladı.

ODTÜ İnşaat Mühendislik Fakultesini kazanmış olmasına rağmen, maddi imkansızlıklar sebebiyle tahsiline devam edemedi..

1984 yılında evlendi. İki kız bir erkek üç çocuk babası.

Son olarak Lokasyon Sevk Planlama Şefliği yaptığı bir Holdigten emekli oldu.

Nisan 2018 de: gelirini  maddi durumu iyi olmayan Üniversite öğrencilerine bağışladığı, ”Dokun Yüreğimin Tam Ortasına” adlı bir şiir kitabı çıkardı.

Ağustos 2018 de:  “Kur’an daki Cem – Gönül Kerbela’mda Bir Semah Eyle” adını taşıyan, iki bölümden oluşan

Gelirini İstanbul Cemevi Eğitim ve Kültür Vakfına bağışladığı araştırma kitabını çıkardı.

Son kitabı “Gelincik Kızılı” adını taşıyan, bir şehidin kısacık ömrüne sığdırdığı akıl almaz yaşanmışlıklarını içeren her satırı gerçek bir Roman çıkardı.

Şu anda ise araştırmalarına devam etmektedir.

-İstanbul Cemevi Eğitim ve Kültür Vakfında’İnanç önderi (Dede) olarak hizmet etmektedir.

Sülalesin adına (Hatipoğulları) dendiği için kitaplarında ve şiirlerinde “Hatipoğlu” mahlasını kullanmaktadır.

 

 

ESERLERİ

1- “Dokun Yüreğimin Tam Ortasına” (Şiir)

2- “Kurandaki Cem-Gönül Kerbelam da, Bir Semah Eyle” (Araştırma)

3- “Gelincik Kızılı” (Roman)

Birol Yıldız Hatipoğlu

2 – Hatipoğlu soy isminizin hikayesini anlatır mısınız?

Kültürümüzde sülaleler isimleri ile anılır. Her sülaleye geçmişte iz bırakan, nam salan bir şahsiyetin adı verilir. Bizim sülalemize de; Hatipoğulları derler. Sülalemize adını veren Kara Hatip, Horasan’ın Meşhed kentinde yaşamış, Ehl-Beyt soyunun sekizinci İmamı İmam Rıza’nın soyundan, Hatip Seyyid Muhammedin oğlu Bostancı Bahattin Baba, onun Oğlu Hace Bektaş-i Velinin 366 Halifesinden birisi olan Hasan Halifenin torunlarındandır. Hatip ismi 1200 lü yıllara dayanır. Bizde Hatipoğulları adını taşımaktan onur duyuyoruz. Soyadım Yıldız’dır. Hatipoğlu’nu mahlas olarak kullanıyorum.

3 – Yazmaya ne zaman başladınız, sizi etkileyen yazmaya iten ne oldu?

Ortaokul yıllarından beri şiir yazıyorum. Bizler duygularımızı,

sevdalarımızı, hasretlerimizi şiirlere dökeriz. Kimisi türkü olur dile dökülür, kimisi nağme olur tele dökülür. Acımızı, sevincimizi mısralarla paylaşırız. Benimki de bu birikimlerin ürünüdür. Anadolu’nun ezilmişliğini, alın terinin ve emeğin harcandığını, ezilen sınıfların aş, iş kavgasını gördüğünüzde, kaleme sarılıyorsunuz. Kalemin cümle kusması, namlunun mermi kusmasından iyidir. Ben insanların duygularına tercüman oluyorum.

 

4 – Tüm kitaplarınızı okuyan biri olarak soruyorum, Gelincik Kızılı beni çok etkiledi kitabın hikayesini biraz anlatır mısınız?

“Gelincik Kızılı” gerçek bir yaşanmışlıktır. Anadolunun unutulmuş bir köşesinde kaderine terkedilmiş, teni bakır rengi ama yüreği altın insanların diyarında yaşanmış sevdaların, aşkların, yoklukların, acıların romanıdır. Kartal’da, Eylül’de, Şahin’de, Nazif’te gerçektir. Benim kardeşimde askerde şehit oldu. Şehit ailelerine verilen bir yemekte hasbelkader Eylül hanımla  tanıştım. Bana ne iş yaptığımı sordu. Bende şair ve yazarım dedim. Çok heyecanlandı ve sayfaları çürümeye yüz tutmuş, bir harita metot defteri uzatıp bunu da  yazar mısın dedi. İşte bu defter beni bu romanı yazmaya itti. Gerisi romanda diyelim.

5 – Yazmak size ne kattı hayatınızda ne gibi değişiklikler yaşattı?

Yazmak bir tutkudur. Bir sevdadır. Yazdıkça tanıyıp, tanıdıkça öğrenip, öğrendikçe ufkunuzu genişletiyorsunuz. Olaylara ve hayata bakış açınız değişiyor. Ufkunuz aydınlanıyor. İnsanların sizi yazdıklarınızla tanımaları ve başarılarınızı tebrik etmeleri de güzel bir duygu. En güzel ödül okuyucunuzun sizi taktir etmesidir, bu her şeye değer.

6 – Son günlerde okuyandan çok yazan insanlar görüyoruz, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Tabiki yazmak güzel bir şey. Fakat okumadan yazamazsınız. Fikriniz olmadan Zikriniz olmamalı. Önce çok çok  okunmalı. Bir roman dahi okumayan birisinin yazması bana pek sıcak gelmiyor açıkçası.

7 – Yazmanın kriterleri olmalı mı?

Kriter tabi ki olmalı. Yapılan işin kaliteli olabilmesi için Edebiyata hakim olmak gerek. Dili çok iyi kullanmalısınız. Kalem değil kelimeler elinizde dans etmeli. Sanatın bütün dalları bir ustalık gerektirir. Örneğin bir Yaşar Kemal, Sebahattin Ali, Orhan Kemal, Nazım Hikmet olmak tesadüfi değildir. Bu başarıları elde etmek için çok okumalı, etrafınızda olup biten her şeyle alakadar olmalı, ekonomiden siyasete, tarihten inanca toplumun nabzını iyi tutup iyi tahlil etmeli.

8 – Türkiye’de ki okuma oranı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz maalesef okuyan bir toplu değiliz. Biz biraz hazırcıyız. Dinlerken bile sıkılıyor oflayıp pufluyoruz. İnsanlar bizim bir yılımızı harcayıp yazdığımız bir roman için bir kaç saatini ayırmıyorlar. Bu sebeple de bilinçsiz bir gençlik yetişiyor. Sosyal medyada bile bir cümleyi geçen paylaşımınız okunmuyor. Beğeni yapılıyor ama tabi ki okumadan. Toplumu okumaya sevk etmenin yolları aranmalı ve toplum okumaya teşvik edilmeli.

9 – Şiir kitaplarınızın yanında şiir icra etmede de çok başarılı olduğunuz görülüyor, şiir okurken ne hissediyorsunuz?

Şiir benim için bir sevdadır. Şiirsiz olmaz. Ben şiiri okumuyorum yaşıyorum. Çünkü her şiirin kahramanı benim. Ben halkım, ezilenim, sevenim, hasret çekenim o sebeple de ben onların iç sesiyim. Okurken de o sesi dışa vuruyorum ve o duygularla okuyorum. Okuduğunuz şiirin içine girdiğinizde zaten kahramanı siz oluyorsunuz.

10 – Örnek aldığınız yazar şair kimlerdir?

Örnek almak demeyelim de sevdiğim ve beğenerek okuduğum şair ve yazarlar var. Başkalarını örnek alırsanız taklit edersiniz buda sizi siz yapmaz. Ahmet Arif vazgeçilmezimdir. Nazım Hikmet, Sebahattin Ali, Yaşar Kemal, Orhan Veli ve Orhan Kemal’i sayabilirim.

11 – Yazmak isteyen gençlerimize ne önerirsiniz?

Önce çok okumaları gerekir. Dünya klasiklerinden ve Türk Edebiyatının duayenlerinden örnekler okumaları. İyi bir tahlil ve analiz yapabilmeleri ve Edebiyata aşık olmaları gerekir. Başarı tesadüf değildir. Emek harcanmalı.

12 – Şiir yazmak mı, okumak mı desem ne dersiniz?

Her ikisi de.

13 – Gelecekte ki projeleriniz neler olacak?

Süreç sıkıntılı olduğu için beklemedeyim Yaklaşık 250 şiirim hazır basım aşamasında. Birde araştırma kitabı üzerinde çalışıyorum. Umarım kısa zamanda okuyucularla buluşur.

14 – Gelecek hayaliniz ve gelmek istediğiniz nokta nedir?

Benim hedefim topluma iyi şeyler verebilmek. Asla maddi kaygılarım olmadı. Erişilmez hedeflerim ve uçuk hayallerimde olmadı. Sadece kaliteli işlere imza atmak istiyorum.

15 – Son olarak  eserleriniz basıldıktan sonra sizi etkileyen bir anınızı anlatır mısınız?

Bir Televizyon programına davet edilmiştim. Afişte ve Programın televizyondaki tanıtım reklamında Bu haftaki konuğumuz Usta kalem Şair ve Yazar Birol Yıldız Hatipoğlu diyordu bu beni çok mutlu etmişti. Bir kaç gün sonrada bir etkinliğe katılmıştım oradaki insanların beni tanımış olmaları çok hoştu. Zaman zaman bunun gibi tatlı olaylar yaşıyoruz.

Bana zaman ayırdığınız için, Ayrıca ilk kitabım olan şiir kitabımın basım aşamasında verdiğiniz destek için size sonsuz teşekkürler ederim.

Bizde size çok teşekkür ederiz bizlere zaman ayırıp keyifli bir söyleşi yaşattığınız için.

Gazetemiz adına yeni eserlere imzalar atmanız dileğiyle sonsuz başarılar diliyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yeni Odak Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!