1. Haberler
  2. Magazin
  3. PARİS MODA HAFTASININ TARİHİ

PARİS MODA HAFTASININ TARİHİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Paul Poiret’den Yves Saint Laurent’e Paris Moda Haftası’nın büyüleyici öyküsü büyüleyici bir anlatımla gözler önüne seriliyor. Christian Dior’un 1947’deki “Yeni Görünüm “ünden günümüzün görkemli defilelerine, Paris modanın tartışmasız başkenti olmaya devam ediyor.

Paris Moda Haftası ‘nıntarihi, haute couture dünyasında silinmez bir iz bırakan moda ustaları tarafından örülmüş nefes kesici bir destandır.

Paris modasının 20. yüzyılın başındaki ilk günlerine, Charles Worth ve Paul Poiret gibi kreasyonlarını hareket halinde sunmaya hevesli cüretkâr modacılar damgasını vurmuştur. Paul Poiret, konukların zarif kıyafetlerle yarıştığı görkemli balolar düzenledi; bunlardan en efsanevi olanı, abajur elbiselerini ve sarouel’lerini tanıtan 1911 tarihli “Mille et Deuxième Nuit” idi. Bu, moda sunumlarının başlangıcına işaret eden önemli bir etkinlikti.

1920’ler ve 1930 ‘lar Coco ChanelElsa Schiaparelli ve Madeleine Vionnet gibi yeteneklerin ortaya çıkışına tanıklık etti. Bu dönemde, daha önce büyük ölçekli partiler olan defileler, müşterilere ayrılmış samimi ve özel sunumlara dönüştü. Bunlar, son derece gizli ve fotoğrafçılara yer verilmeyen sınırlı bir çevrede düzenlenen etkinliklerdi.

Birkaç yıl sonra, 1945‘te, Chambre Syndicale de la Haute Couture tarafından başlatılan İkinci Dünya Savaşı sonrası düzenlemeleri, moda evlerinin sezon başına en az 35 kıyafet sunmasını gerektiriyordu. Atlantik ötesinde moda endüstrisi gelişirken, Paris sahnesinde ikonik bir modacı belirdi: Christian Dior1947 yılında, Jacques FathHubert de Givenchy ve Pierre Balmain gibi dönemin diğer büyük isimleriyle birlikte, çizgileri ve kadınsılığı yeniden tanımlayan“Yeni Görünüm” ile modada devrim yarattı.

1960’lardaYves Saint Laurent‘in gelişi, hazır giyime geçişi ve gençlik ve gençlik kültürüne yeniden odaklanmayı işaret etti. Hazır giyim doğdu.

1973 yılında Fédération Française de la Couture, unutulmaz“Versailles Savaşı” şovuyla açılan ilk resmi Paris Moda Haftası ile aynı zamanda kuruldu. Bu defile, Versay Şatosu’nun restorasyonu için bağış toplamak amacıyla Fransız ve Amerikan stillerini karşı karşıya getirdi. Oyunun kuralları değişmişti ve rekabet gerçekten de başlamıştı.

Bunu takip eden on yıllar, Jean Paul Gaultier ‘den Thierry Mugler‘e ve Chanel’in sanat yönetmeni Karl Lagerfeld ‘e kadar cüretkâr defileler ve ikonik kreasyonlarla geçti. 1990’lar Dior’da John Galliano ve Givenchy’de Alexander McQueen gibi İngiliz tasarımcıların gelişine tanıklık etti.

Bugün Paris defileleri her zamankinden daha görkemli. Dizginlenemez yaratıcılığıyla Parismodanın başkenti olarak tartışmasız statüsünü her defilede teyit etmektedir.

Pratik bilgiler:

Geleneksel olarak, markalar hazır giyim koleksiyonlarını satışa çıkmadan 6 ay önce tanıtarak, sunulan parçaların üretimini organize etmek için zaman kazanırlar. Örneğin

– Erkekler için: Ocak ayında Sonbahar/Kış ve Haziran ayında İlkbahar/Yaz
– Kadınlar için: Şubat ayında Sonbahar/Kış, Mart başında ve Eylül, Ekim aylarında İlkbahar/Yaz
– Haute Couture için (son üretim tarihi yok): Ocak ayında İlkbahar/Yaz ve Temmuz ayında Sonbahar/Kış

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yeni Odak Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!