Çin’in Şanghay kentindeki Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce yapılan bir araştırma, aralıklı orucun kilo verme ve kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri üzerine soru işaretleri uyandırdı.
Ortalama yaşı 49 olan 20 binden fazla Amerikalı yetişkine ait veriler üzerinden yapılan, ancak henüz bilimsel değerlendirme sürecinin tamamlanmadığı analiz, Amerikan Kalp Derneği’nin 18-21 Mart tarihlerinde Şikago’da düzenlenen Epidemiyoloji ve Önleme-Yaşam Tarzı ve Kardiyometabolik Bilimsel Oturumları 2024’te sunuldu.
Analiz, zaman kısıtlamalı bir beslenme planına göre günde 8 saatten daha az bir süre boyunca yemek yemeyi sınırlayan kişilerin, günde 12-16 saat boyunca yemek yiyen kişilere kıyasla kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Önceki araştırmalar, zaman kısıtlamalı beslenmenin kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyeleri gibi çeşitli kardiyometabolik sağlık ölçümlerini iyileştirdiğini ortaya koydu.
Yeni çalışmada değerlendirilen zaman kısıtlamalı beslenme diyetini uygulayan kişiler, tüm yiyeceklerini 8 saatlik bir zaman aralığında yedikleri ve her gün kalan 16 saat boyunca oruç tuttukları 16:8 yemek programını takip etti.
Çalışmanın baş yazarı olan Şanghay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde epidemiyoloji ve biyoistatistik bölümü profesörü ve başkanı Victor Wenze Zhong, son yıllarda kilo vermenin ve kalp sağlığını iyileştirmenin bir yolu olarak popülerlik kazanan zaman kısıtlamalı yemenin uzun vadeli sağlık etkilerinin bilinmediğine dikkat çekti.
Prof. Zhong “8 saatlik zaman kısıtlamalı bir beslenme programı izleyen kişilerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu görmek bizi şaşırttı.” dedi.