25 Aralık çarşamba günü meydana gelen trajik uçak kazasında, Azerbaycan Hava Yolları’nın X’te yaptığı açıklamaya göre ilk belirlemelere göre uçaktaki 67 kişiden 38’inin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Yerel medya kuruluşları, uçağın 62’si yolcu, beşi mürettebat olmak üzere toplam 67 kişiyi taşıdığını bildirdi. Daha sonra gelen verilerle yaralı ve ölü sayıları güncellenmişti. Uçaktaki 62 yolcudan 37’sinin Azerbaycan, 16’sının Rusya, altısının Kazakistan, üçünün ise Kırgızistan vatandaşı olduğu ifade edildi.
Azerbaycan hükümet kaynakları Perşembe günü Euronews’e yaptıkları açıklamada Çarşamba günü Kazakistan’ın Aktau’da şehrinde meydana gelen Azerbaycan Hava Yolları uçak kazasına bir Rus füzesinin neden olduğunu doğruladı.
Kaynaklara göre füze, Grozni üzerindeki bir drone hava faaliyeti sırasında 8432 sefer sayılı uçağa ateşlendi ve uçuşun ortasında uçağın yanında patlayan şarapnel yolcuları ve kabin ekibini vurdu.
Euronews’ün haberine göre, uçağın GPS navigasyon sistemleri deniz üzerindeki uçuş yolu boyunca sıkışmıştı.
Bakü merkezli uluslararası yayın kuruluşu AnewZ’nin Azerbaycan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre füze bir Pantsir-S hava savunma sisteminden ateşlendi.
Rus kaynaklarına göre, Azerbaycan Havayolları uçağı Çeçenistan toprakları üzerinden geçerken, Rus hava savunma güçleri aktif olarak Ukrayna İHA’larını vurmaya çalışıyordu.
Çeçen Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Başkanı Hamzat Kadirov, Çarşamba sabahı Grozni’ye bir insansız hava aracı saldırısı düzenlendiğini doğruladı ve herhangi bir can kaybı ya da hasar olmadığını kaydetti.
Euronews’in kaza soruşturmasıyla bağlantılı resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre, uçağın varış noktası olan Rusya’nın Grozni kentine yaklaşırken, hayatta kalan yolcular bir patlama sesi duydu ve ardından uçağa şarapnel parçası gibi görünen bir cismin isabet ederek gövdeye zarar verdiği belirtildi.
Euronews’e konuşan hükümet kaynakları, pilotların acil iniş taleplerine rağmen hasar gören uçağın herhangi bir Rus havaalanına inmesine izin verilmediğini ve Hazar Denizi üzerinden Kazakistan’daki Aktau’ya doğru uçmasının emredildiğini söyledi.
Euronews’in bugün daha önce edindiği bilgiler, Azerbaycan merkezli uluslararası haber kanalı AnewZ’nin bir Rus askeri blog yazarının “uçaktaki hasarın, uçağın bir hava savunma füze sistemi tarafından yanlışlıkla vurulmuş olabileceğini düşündürdüğünü” iddia eden bir haberiyle örtüşüyordu.
Habere göre Çeçenistan ve Ramzan Kadirov’un savaşçıları, Rusya’nın batı komşusunda devam eden geniş çaplı işgalinde Kremlin için vazgeçilmez olmaya devam ettiğinden, Grozni ağır bir şekilde savunuluyor ve bu da Çeçen başkentini Ukrayna’nın insansız hava araçları için potansiyel bir hedef haline getiriyor.