1. Haberler
  2. Gündem
  3. Muhalefetten yeni bakanlık önerisi

Muhalefetten yeni bakanlık önerisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu’unda kabul edilen Danışma Kurulu önerisiyle, siyasi partilerin engelli bireylerin toplumsal hayata katılmalarının güçlendirilmesi, karşılaştıkları sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi için Meclis Araştırması açılmasına yönelik önergeler birleştirilerek görüşüldü.

‘YENİ BAKANLIK KURULMALI’

Önergelerin ön görüşmesinde söz alan Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, engelli bakanlığının kurulması gerektiğini söyledi. Esen, “Böylece nüfusumuzun ciddi bir kısmını doğrudan ve dolaylı etkileyen bir konuda gerçekçi çözümler üretebiliriz.” dedi.

Engelliler Hakkındaki Kanun’da 7 yıl içinde yapılması öngörülen düzenlemelerin yıllardır ertelendiğini belirten Esen, bu konuyla ilgili Meclis araştırması talep ettiklerini ifade etti.

Esen, şöyle konuştu:

“Bu sorunları, günübirlik çözümlerle değil köklü politikalarla ele almak zorundayız. Engelli bireylere yönelik tüm hizmetlerin tek bir çatı altında toplanması, kamu kurumları arasında dağılmış olan görevlerin bütüncül bir stratejiyle yönetilmesi gerekmektir. Bu nedenle engelliler bakanlığının kurulmasını da içeren yapısal dönüşüm zaruri bir ihtiyaç ve tam zamanıdır.”

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, Türkiye’de engelli bireylerin eğitime erişim hakkının anayasal güvence altında olduğunu ancak bu güvencenin sahada sadece kağıt üzerinde kaldığını söyledi. Sistemin hem engelli bireyleri hem de onları eğitecek öğretmenleri yalnız bıraktığını öne süren Sunat, “Her engelli birey aynı değildir. Otizmli bir çocuğun ihtiyacıyla bedensel engelli öğrencinin ya da işitsel engelli bir bireyin ihtiyaçları aynı değildir. Biz ne yapıyoruz? Farklı tanıları, ihtiyaçları aynı çuvala doldurup herkese aynı çözümleri sunmaya çalışıyoruz. Devlet okullarında işitme engelli çocuklar için altyapı yok. İşaret dili bilen öğretmen yok. Görme engelli çocuk için materyal yok. Otizmli çocuk için sabırla yaklaşacak özel eğitim almış öğretmen yok.” sözlerini sarf etti.

Sunat, engelli çocukların eğitim hakkını, ailelerin bakım yükünü, istihdam ve erişim sorununu, ayrımcılık ve şiddetle mücadeleyi kurumsal zemine oturtacak engelliler bakanlığı üzerinde çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Türkiye’de engellilerle ilgili en önemli sorunun, engellilerin sayısı, yaşları, engel nedeni gibi konulara ilişkin güncel bir veri tabanı bulunmaması olduğunu söyledi.

Engellilere ilişkin önemli düzenlemelerin hayata geçirilmesine karşın uygulamada yetersiz kalındığını ifade eden Pala, “Türkiye’nin kabul ettiği sözleşmelere göre engellerin kendi seçimlerini yapma özgürlüklerinin olması gerekiyor. Engellilere karşı herhangi bir ayrımcılık söz konusu olmamalı ve engellilerin topluma tam katılımlarının sağlanabileceği bir düzenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Engelli yurttaşların, insan hakları bağlamında onurlu ve özerkliğini koruyacak şekilde ihtiyaçlarının mutlaka karşılanması gerekir.” dedi.

Pala, sağlık çalışanları arasında engellilere ilişkin hizmet sunumuna özgü bilgi eksikliğinin, bazı sorumsuz tutumlar ve ayrımcı uygulamalar olduğunu, fiziksel açıdan erişilemeyen sağlık tesislerinin bulunduğunun altını çizdi.

Engellilerin, karar verme mekanizmalarına katılımlarının sağlanmamasından rahatsız olduğunu belirten Pala, “Eğer ülkede toplumun yaklaşık yüzde 10’unun engelli olduğundan söz ediyorsak, yerel düzeyde de merkezi düzeyde de bu ülkedeki karar verme mekanizmalarına engellilerin mutlaka katılımını sağlamamız gerekir.” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yeni Odak Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!