1. Haberler
  2. Bilim
  3. Şükür Uzaylılar Değilmiş…

Şükür Uzaylılar Değilmiş…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2014 yılında Mariana Çukuru’nun derinlerinden bazı sesler geldiğinin fark edilmesi uzaylı istilası endişelerini de beraberinde getirmişti. Kısaca “biyotıngırtı” olarak adlandırılan 2,5 ila 3,5 saniyelik bu seslerin kaynağı 10 yıl boyunca tespit edilememişti.

Batı Pasifik’te Mariana Adaları’nın doğusunda kalan Mariana Çukuru’nun uzunluğu 2.550 kilometre, ortalama genişliği ise 69 kilometre. Okyanusun yüzeyi ile Challenger Deep adı verilen en derin noktası arasındaki mesafe neredeyse 11 kilometre.

10 yıl süren araştırmaların ardından ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) bilim insanları geçtiğimiz günlerde seslerin kaynağını bulduklarını duyurdu.

2016 yılında Oregon State Üniversitesi’nden bir ekip, bu seslerin bugüne kadar duyulmamış bir balenli balina çağrısı olduğunu öne sürdü. Oregon State Üniversitesi’nden deniz biyoakustiği araştırmacısı Sharon Nieukirk, o dönemde yaptığı açıklamada,

“Bütün tuhaf parçalarıyla, çok farklı bir ses. Düşük frekanslı inlemeler balenli balinaların tipik özelliği. Keskin tıngırtılar ise bu sesleri benzersiz yapan kısım. Çok fazla yeni balenli balina çağrısı bulamıyoruz” dedi.

Sonuçları bilim dergisi Frontiers in Marine Science‘ta yayımlanan araştırmanın lideri Dr. Ann Allen,

“Seslerin kaynağının bir balenli balina olduğu varsayılıyordu ancak görsel teyit olmadan bir türden bahsetmek imkânsızdı. Mariana Takımadaları’nda toplanan görsel ve akustik araştırma verilerinin bir kombinasyonunu kullanarak, biyotıngırtıların Bryde Balinaları tarafından üretildiğini belirledik” dedi.

Araştırmacılar, Bryde balinalarının çağrılarının neden bu kadar sıra dışı olduğunu ya da hangi durumlarda bu sesleri çıkardıklarını bilmiyor. Ancak Popular Science dergisine konuşan Dr. Allen,

Biyotıngırtıları bir çeşit temas çağrısı olarak kullanıyor olabilirler. Ancak kesin bir şey söyleyebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var” dedi.

Bryde balinaları Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un ılıman bölgelerinde yaşıyor. Araştırmacılar, Mariana Çukuru’nun civarında bu balinalardan 10 tane görüntüledi, hatta dokuz balinanın biyotıngırtı sesi çıkardığı kaydedildi. Ancak bu balinaların gerçekten bu seslerin kaynağı olduğunu kanıtlamak için yapay zekâdan faydalanıldığını da ilave etti.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yeni Odak Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!